#Active Voice #Passive Voice ( How to change active voice into Passive voice?)

 Voice:-


Verb के उस रूप को Voice कहते हैं जिससे यह स्पष्ट हो कि Subject कार्य  करता है या उसके लिए कुछ किया जाता हैI

voice के दो प्रकार हैं: 
                            
 1. Active Voice       
2. Passive Voice



1. Active Voice -  यदि Subject स्वयं कार्य करे तो यह Active Voice होती है I
2. Passive Voice- यदि Subject के लिए कार्य किया जाए तो यह Passive Voiceहै I
नोट: इस बात का पता  Verb की Form से हि होता है कि  Active Voice में है या Passive 
Voiceमें I

Rules to Change the Voice

1.      Active Voice केs Subject को Object तथा Object को Subject बनायेंगे I
2.      नए Object से पहले by शब्द का प्रयोग करेंगे I
3.      verb की 3rd form का प्रयोग होगा I
4.      Helping Verb का प्रयोग Tense अनुसार व नए Subject के अनुसार होगा I

Pronouns (सर्वनामों) कोs Subject या  Object में कैसे बदलें  &
Subject
Object
   Subject
Object
I
Me
She
Her
We
Us
It
It
You
You
They
Them
He
Him
Who
Whom

5.      यदि प्रश्नवाचक वाक्य When/Where/Why/How से बना हो तो Passive Voice में भी ये शब्द वाक्य के शुरू में आयेंगे I
6.      What Active Voice में Object का काम करता है और Passive Voice में
      Subject का I
       Helping Verb को what के बाद लगाया जाता है I
e.g – What do you eat?
          Passive – What is eaten by you?
7.      Which के बाद जो Noun आता है] Helping verb उसके बाद ही लगाया जाता है I
        e.g - which Frock do you like?
          Ans.  Which frock is liked by you?
8. यदि प्रश्न who या whom से बना हो तो who को by whom में तथा whom को who  में बदल देते हैं - e.g (8) who advises you?
          Ans.  By whom are you advised?
          e.g (8) Whom do you curse?
          Ans. Who is cursed by you?
9.      Tense के अनुसार जो बदलाव करने हैं वे निम्न प्रकार से हैं -
        
          Active Voice
Passive Voice
(i)      1st Form  या             
       1st Form + s/es   
         
           is/am/are + 3rd Form

(ii) do not/does not+ 1st Form     
is/am/are + not +3rd Form
(iii) Do/Does/+ Subject + 1st  Form
Is/Am/Are + Subject +3rd Form
(iv) Is/Am/Are +1st Form + ing
 Is/Am/Are + being + 3rd Form

 (v) Was/Were + 1st Form + ing   
 Was/ Were + being + 3rd Form

(vi)    Has/Have + 3rd Form  
     Has/Have + been + 3rd Form
         
 (vi)  Has/Have + 3rd Form    
   Has/Have + been + 3rd Form
           
(vii)  Had + 3rd Form    
had + been + 3rd Form
              
(viii) Shall/Will + have + 3rd Form
 Shall/Will + have + been+ 3rd Form                                        

(viii) 2nd Form    
Was/Were + 3rd Form
(ix)    did not + 1st Form
Was/Were + not + 3rd from
(x) Did + Sub + 1st Form
Was/Were + Subject + 3rd Form

(xi)   Shall/Will + 1st Form             
Shall/Will + be + 3rd Form


(xii)   Can, May, Could, Should, Would, Must आदि  Modal वाले वाक्यों  में Modal और Verb की Third Form के बीच  be का प्रयोग किया जाता है I
       e.g -   (xii) He could not buy a costly car.
                                       A costly car could not be bought by him.
10.    प्रार्थना, शिक्षा और आदेश देने वाले वाक्यों के साथ you are requested to/ advised 
         to/ ordered to का प्रयोग किया जाता है I
       नोट   Please/Kindly को हटा दिया जाता हैI

अथवा 
                
Let + new subject + be/not be + 3rd form
          e.g -   (a)      Close the window.
                              Ans.  Let the window be closed.
                              (b)      Please sign this letter.
                             Ans.  You are requested to sign this letter.
(11)   In case of infinitive verbs –


Active
Passive
to + 1st Form
to + be + 3rd Form
          e.g -   We ought to respect our elders.
          Ans.  Our elders ought to be respected by us.
12.    यदि वाक्य में दो Object de रखे हों तो Verb के नजदीक वाले Object को Subject में
      बदलो:- हालांकि दुसरे Object का बदला जाना भी सही माना जायगा I  
e.g     (a)  He teaches us English.
                      Ans. We are taught English by him.
OR
                         English is taught to us by him.
                   (b) I shall give him ten rupees.
                      Ans.He will be given ten rupees by me.
OR
                   Ten rupees will be given to him by me.
13.    यदि  Active Voice के Verb के साथ कोई  Preposition लगा हो तो  Passive 
          Voice में भी वही  Preposition 3rd Form के साथ लगाईं जाती है I
        E.g-   A car ran over a dog.
          Ans.  A dog was ran over by a car.
14.    निम्नलिखित Verb के साथ Passive Voice में by का प्रयोग नहीं किया जाता -
       1. Alarmed at       2. Annoyed at  3. Contained in      4. Disgusted with
          5. Displeased with        6. Lined with       7. Married with    8. Satisfied with
          9. Pleased with    10. Surprised at  11. Offended with
          e.g – Social work interests me.
          Ans.  I am interested in social work
15.    विभिन्न वाक्य :
        Active Voice                                              Passive Voice
        I hope to win.                                              : It is hoped that I will win.
          May she live long!                                     : It is prayed that she may   live long.
         One should keep one’s Promises.              : Promises should be kept.
         The have proved his guest wrong.             : His guest has been proved wrong.
         Prepare yourself for the worst.                  :  Let you be prepared for the worst.
          Some one has stolen his purse.                 : His purse has been stolen






टिप्पणियाँ

एक टिप्पणी भेजें

इस ब्लॉग से लोकप्रिय पोस्ट

Tenses Part 1

Tenses Part 4

Notes: How to use correct forms of verbs