#Active Voice #Passive Voice ( How to change active voice into Passive voice?)
Voice:-
Verb के उस
रूप को Voice
कहते हैं जिससे यह स्पष्ट हो कि Subject कार्य करता है या उसके लिए कुछ किया जाता हैI
voice के दो प्रकार हैं:
|
1. Active Voice
|
2. Passive Voice
|
1. Active Voice - यदि Subject स्वयं
कार्य करे तो यह Active Voice होती
है I
2. Passive Voice- यदि Subject के लिए
कार्य किया जाए तो यह Passive Voiceहै I
नोट: इस बात का पता Verb की Form से हि होता है कि Active Voice में है या Passive
Voiceमें I
Voiceमें I
Rules to Change the Voice
1. Active Voice केs Subject को Object तथा Object को Subject बनायेंगे I
2. नए Object से
पहले by शब्द का प्रयोग करेंगे I
3. verb की 3rd form का प्रयोग होगा I
4. Helping Verb का प्रयोग Tense अनुसार व नए Subject के अनुसार होगा I
Pronouns (सर्वनामों) कोs Subject या Object में कैसे बदलें &
|
Subject
|
Object
|
Subject
|
Object
|
|
I
|
Me
|
She
|
Her
|
|
We
|
Us
|
It
|
It
|
|
You
|
You
|
They
|
Them
|
|
He
|
Him
|
Who
|
Whom
|
5. यदि प्रश्नवाचक वाक्य When/Where/Why/How से बना हो तो Passive Voice में भी
ये शब्द वाक्य के शुरू में आयेंगे I
6. What Active Voice में Object का काम
करता है और Passive Voice में
Subject का I
Helping Verb को what के बाद
लगाया जाता है I
e.g – What do you eat?
Passive – What is eaten by you?
7. Which के बाद जो Noun आता है] Helping verb उसके बाद ही लगाया जाता है I
e.g - which Frock do you like?
Ans. Which
frock is liked by you?
8. यदि प्रश्न who या whom से बना हो तो who को by whom में
तथा whom को who में बदल देते हैं - e.g (8) who advises you?
Ans. By
whom are you advised?
e.g (8) Whom do you curse?
Ans. Who
is cursed by you?
9. Tense के अनुसार जो बदलाव करने हैं वे निम्न प्रकार से हैं -
|
Active Voice
|
Passive Voice
|
|
(i) 1st
Form या
1st
Form + s/es
|
is/am/are + 3rd Form
|
|
(ii) do not/does not+
1st Form
|
is/am/are + not +3rd Form
|
|
(iii) Do/Does/+ Subject
+ 1st Form
|
Is/Am/Are + Subject +3rd Form
|
|
(iv) Is/Am/Are +1st Form + ing
|
Is/Am/Are + being + 3rd Form
|
|
(v) Was/Were + 1st Form + ing
|
Was/ Were +
being + 3rd Form
|
|
(vi) Has/Have + 3rd
Form
|
Has/Have + been + 3rd
Form
|
|
(vi) Has/Have + 3rd Form
|
Has/Have + been + 3rd
Form
|
|
(vii) Had + 3rd
Form
|
had + been + 3rd Form
|
|
(viii) Shall/Will + have + 3rd Form
|
Shall/Will + have +
been+ 3rd Form
|
|
(viii) 2nd
Form
|
Was/Were + 3rd Form
|
|
(ix) did not + 1st
Form
|
Was/Were + not + 3rd from
|
|
(x) Did + Sub + 1st
Form
|
Was/Were + Subject + 3rd Form
|
|
(xi) Shall/Will + 1st Form
|
Shall/Will + be
+ 3rd Form
|
|
|
|
(xii) Can, May, Could,
Should, Would, Must आदि Modal वाले वाक्यों में Modal और Verb की Third Form के बीच be का प्रयोग किया जाता है I
e.g - (xii) He could not
buy a costly car.
A costly car could not be bought by
him.
10. प्रार्थना, शिक्षा और आदेश देने वाले वाक्यों के साथ you are requested to/ advised
to/ ordered to का प्रयोग किया जाता है I
नोट Please/Kindly
को हटा दिया जाता हैI
अथवा
|
Let + new subject
+ be/not be + 3rd form
|
e.g - (a) Close
the window.
Ans. Let the window be closed.
(b) Please sign this letter.
Ans. You are requested to sign this letter.
(11) In case of infinitive verbs –
|
Active
|
Passive
|
|
to + 1st
Form
|
to + be + 3rd
Form
|
e.g - We ought to respect our elders.
Ans. Our elders ought to be respected by us.
12. यदि वाक्य में दो Object de रखे हों तो Verb के नजदीक वाले Object को Subject
में
बदलो:- हालांकि दुसरे Object का बदला जाना भी सही माना जायगा I
e.g (a) He teaches us English.
Ans. We
are taught English by him.
OR
English is taught to us by him.
(b) I shall give him ten rupees.
Ans.He
will be given ten rupees by me.
OR
Ten
rupees will be given to him by me.
13. यदि Active
Voice के Verb के साथ कोई Preposition
लगा हो तो Passive
Voice में भी वही Preposition 3rd Form के साथ लगाईं जाती है I
E.g- A car ran over a
dog.
Ans. A dog was ran over by a car.
14. निम्नलिखित Verb के साथ Passive Voice में by का प्रयोग नहीं किया जाता -
1. Alarmed at 2.
Annoyed at 3. Contained in 4. Disgusted with
5. Displeased with 6. Lined with 7. Married with 8. Satisfied with
9. Pleased with 10. Surprised at 11. Offended with
e.g – Social work
interests me.
Ans. I am interested in social work
15. विभिन्न वाक्य :
Active Voice Passive Voice
I hope to win. : It is hoped that I will win.
May she live long! : It is prayed that she may live long.
One should keep
one’s Promises. : Promises should be kept.
The have proved
his guest wrong. : His guest has been proved wrong.
Prepare yourself
for the worst. : Let you be prepared for the worst.
Some one has stolen his purse.
: His purse has been stolen
Very nice sir
जवाब देंहटाएंThanks
हटाएं